I. CALITATEA SERVICIULUI DE MEDIERE
12. Pe o scală de la 1 la 10, unde 1 = foarte scăzută iar 10 = foarte ridicată, cum apreciați calitatea serviciilor de mediere în România?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
NS/NR
13. Pe o scală de la 1 la 10, unde 1 = foarte scăzută iar 10 = foarte mare, cum apreciați experiența dumneavoastră cu utilizarea serviciilor mediere?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
NS/NR
14. Dacă răspunsul la întrebarea nr.13 este între 2 și 10, cum apreciați capacitatea mediatorilor de a înțelege și de a analiza situația?
15. Dacă răspunsul la întrebarea nr.13 este între 2 și 10, cum apreciați modul în care mediatorii reușesc să creeze un mediu propice pentru mediere?
16. Dacă răspunsul la întrebarea nr.13 este între 2 și 10, cum apreciați capacitatea mediatorilor de a dezvolta o relație de comunicare cu fiecare participant în parte?
17. Dacă răspunsul la întrebarea nr.13 este între 2 și 10, cum apreciați capacitatea mediatorilor de a stabili și menține o structură de lucru sigură și eficientă?
18. Dacă răspunsul la întrebarea nr.13 este între 2 și 10, cum apreciați modalitatea în care mediatorii reușesc să gestioneze procesul de mediere prin toate etapele sale?
19. Dacă răspunsul la întrebarea nr.13 este între 2 și 10, cum apreciați abilitatea mediatorilor de a sprijini părțile să proiecteze soluții de lucru?
20. Dacă răspunsul la întrebarea nr.13 este între 2 și 10, cum apreciați capacitatea mediatorilor de a crea progres prin interacțiune cu părțile și înțelegerea conținutului?
21. Dacă răspunsul la întrebarea nr.13 este între 2 și 10, cum apreciați posibilitatea ca mediatorii să documenteze în scris acordul părților?
22. Dacă răspunsul la întrebarea nr.13 este între 2 și 10, cum apreciați abilitatea mediatorilor de a învăța prin conștientizarea propriilor puncte slabe și puncte tari?
23. Dacă răspunsul la întrebarea nr.13 este între 2 și 10, cum apreciați abilitatea mediatorilor de adaptare a principiilor și procesului de mediere la circumstanțe diferite?
24. Pe o scală de la 1 la 10, unde 1 = foarte scăzută iar 10 = foarte bună, cât de bună apreciați capacitatea beneficiarilor potențiali ai serviciilor de mediere de a înțelege și de a utiliza în mod eficient medierea?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
NS/NR
25. Conform standardului de formare în domeniul medierii, durata minimă a pregătirii profesionale în domeniul medierii este de 80 de ore (din care minim 75% trebuie să fie elemente practice, iar tematica abordată fiind: teoria și analiza conflictelor, rezolvarea alternativă a disputelor, teoria și practica medierii, procedura de mediere, etica mediatorului, elemente de comunicare, tehnici de negociere și cadrul legal din domeniu). În ce măsură considerați că aplicarea acestui standard asigură competențele necesare în vederea practicării ulterioare a profesiei de mediator?
26. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară este 1 (În mică măsură), care apreciați că ar putea fi cauzele posibile?
puteți alege mai multe răspunsuri
1. Informații teoretice de calitate scăzută, nerelevante,insuficiente
2. Lipsa dezvoltării de valori și atitudini necesare furnizării de servicii de mediere
3. Dezvoltare insuficientă de abilități (ex. jocuri de rol)
4. Lipsa de interes a participanților la programele de formare inițială (ex. neimplicarea participanților la curs în activitățile practice)
5. Durată insuficientă a programului de formare inițială
6. Cunoștințe și experiență insuficiente ale formatorilor/profesorilor
7. Sistem de evaluare (pe parcurs și evaluare finală) ineficient si excesiv de permisiv
8. Alte cauze (care?)
27. Considerați că normele de etică și deontologie profesională existente în prezent în domeniul medierii sunt în măsură să asigure un nivel ridicat al calității serviciului de mediere?
28. Pe o scară de la 1(ineficientă) la 5 (foarte eficientă), cât de eficientă apreciați că este activitatea Consiliului de Mediere pentru monitorizarea și evaluarea calității serviciilor de mediere furnizate de către mediatorii autorizați?
1
2
3
4
5
NS/NR
29. Cum considerați că este, în prezent, accesul în profesia de mediator ?
30. În ce măsură apreciați că este influențată calitatea serviciului de mediere furnizat de condițiile de intrare în profesia de mediator?
31. Considerați că actuala modalitate în care este reglementată procedura de răspundere disciplinară a mediatorilor este în măsură să asigure calitatea serviciului de mediere?
32. Considerați că este nevoie de îmbunătățirea calității serviciului de mediere furnizat de mediatorii autorizați?
33. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară este 1 (Da), care considerați că ar fi măsurile care ar putea contribui la creșterea calității serviciilor de mediere?
1= deloc util, 5= foarte util
II. CAPACITATEA DE FURNIZARE A SERVICIULUI DE MEDIERE
34. Ce procent din timpul dumneavoastră profesional interacționați cu activitatea de mediere?
35. Ce credeți că ar trebui să îi motiveze pe mediatori?
puteți alege mai multe răspunsuri
36. Care ar fi domeniile în care ar trebui să se specializeze mediatorii?
puteți alege mai multe răspunsuri
37. În prezent,din veniturile pe care le realizează ca mediatori autorizați, credeți că mediatorii își pot susține activitatea formei de exercitare în care își desfășoară profesia (birou de mediator/birou de mediatori asociați/societate civilă de mediatori)?
38. Aveți cunoștință de situații în care mediatorii au refuzat preluarea unui caz de mediere?
39. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară este 2 (Da), în ce măsură considerați că au contribuit următorii factori la refuz? (1= foarte puțin, 4= foarte mult)
40. În ce măsură spațiul în care își desfășoară activitatea mediatorii este asigurat cu resurse tehnice (calculator, imprimantă/scanner, internet, etc.)?
41. Ce tipuri de instrumente apreciați că sunt utile pentru promovarea activităților de mediere?
42. În cazul în care ați utilizat servicii de mediere, cine a efectuat plata acestor servicii?
mai multe răspunsuri
43. Cine credeți că ar trebui să plătească serviciile furnizate de mediatori?
mai multe răspunsuri
44. În acest moment, în ce masură considerați că un potențial beneficiar al serviciului de mediere poate avea acces la acest serviciu?
45. Care credeți că sunt principalele tipuri de clienți care utilizează serviciile de mediere?
III. CADRUL NORMATIV ÎN DOMENIUL MEDIERII
46. Pe o scară de la 1(complet inutil) la 5 (foarte util), cât de util apreciați că este cadrul legislativ care reglementează activitatea de mediere?
1
2
3
4
5
NS/NR
47. Care a fost gradul de influență al modificărilor aduse până în prezent legislației în domeniul medierii asupra funcționării eficiente a acesteia?
48. Care sunt inovațiile și tendințele care pot avea cea mai mare influență în implementarea reală a medierii?
Vă rugăm să selectați doar trei inovații/tendințe, marcându-le în ordinea priorității cu "1"=cel mai mare grad de influență, "2"= al doilea cel mai mare grad de influență și "3"= al treilea cel mai mare grad de influență
1. Schimbări în atitudinea autorităților publice către prevenția disputelor
2. Schimbări în atitudinea sectorului privat către prevenția disputelor
3. Un accent mai mare către dreptul la informare a persoanelor cu privire la utilizarea metodelor de soluționare a conflictelor
4. Un accent mai mare către colaborare față de procesele adversariale de soluționare a disputelor
5. Un accent mai mare către confortul personal și reducerea stresului persoanelor
6. Armonizarea cadrului legal intern cu standardele internaționale în domeniul prevenirii și soluționării amiabile a disputelor
7. Altele (specificați):
49. Care considerați că sunt cele mai importante vulnerabilități în ceea ce privește evoluția cadrului legal din domeniul medierii?
Vă rugăm să selectați doar trei vulnerabilități, marcându-le în ordinea priorității cu ”1”=cea mai importantă vulnerabilitate, ”2”= a doua cea mai importantă vulnerabilitate și ”3”=a treia cea mai importantă vulnerabilitate
1. Numărul mare și frecvența ridicată a modificărilor legislative
2. Inutilitatea și calitatea scăzută (chiar încălcarea unor principii de bază ale medierii)
3. Tendința de suprareglementare
4. Experiența ședinței de informare obligatorie, gratuită (gratuitate, birocratizare, încălcarea eticii profesionale prin încasarea de sume de bani, confuzia beneficiarilor privind procedura de mediere)
5. Neaplicarea legii în conflictele de muncă
6. Confuzia creată cu privire la rolul Consiliului de mediere și a asociațiilor profesionale de a reprezenta interesele mediatorilor
7. Lipsa unor mecanisme de verificare și control a activității mediatorilor, a activității Consiliului de mediere și a membrilor săi
8. Lipsa oricărui rol și element de influență al statului în controlul serviciilor de mediere
9. Lipsa unui cadru legal funcțional pentru ca autoritățile publice să utilizeze procedura de mediere
10. Lipsa alocării de fonduri publice directe pentru susținerea serviciului de mediere în cauze cu minori și violență domestică (în care nu poate fi cuantificată în bani dauna)
11. Altă vulnerabilitate (specificați):
50. Considerați că modificările aduse până în prezent legislației privind medierea au determinat o creștere a numărului de cazuri?
51. În ce măsură apreciați că actuala legislație în domeniul medierii îngrădește exercitarea dreptului constituțional al liberului acces la justiție?
52. Care sunt în opinia dumneavoastră factorii din legislația medierii care ar fi de natură să îngrădească accesul liber la justiție?
1. Elemente de obligativitate referitoare la utilizarea medierii
2. Costuri financiare aferente utilizării serviciilor de mediere
3. Durata de timp necesară pentru finalizarea procedurii de mediere în cazurile ce se află în procedură judiciară
4. Utilizarea medierii în căile de atac din cadrul procesului în instanță
5. Alt factor (specificați):
53. În care din următoarele domenii considerați că legea medierii ar trebui îmbunătățită?
Vă rugăm să selectați doar trei domenii, marcându-le în ordinea priorității cu ”1”=cel mai important domeniu, ”2”= al doilea cel mai important domeniu și ”3”=al treilea cel mai important domeniu
1. Autorizarea mediatorilor
2. Atribuțiile Consiliului de mediere
3. Prevederile referitoare la formarea inițială și continuă a mediatorilor
4. Răspunderea disciplinară a mediatorilor
5. Normele de etică și deontologie profesională
6. Activitatea Consiliului de mediere
7. Modalitatea de alegere și tragerea la răspundere a membrilor Consiliului de mediere
8. Exercitarea profesiei de mediator
9. Efectele acordului de mediere
10. Referirea/trimiterea de cazuri și inițierea procedurii de mediere
11. Dispozițiile referitoare la desfășurarea procedurii de mediere
12. Alt domeniu (specificați):
54. Care din următoarele măsuri legislative considerați că ar putea îmbunătăți medierea în România?
(Vă rugăm să selectați doar cinci măsuri, marcându-le în ordinea priorității cu "1"=cea mai importantă măsură, "2"= a doua cea mai importantă măsură, "3"=a treia cea mai importantă măsură, "4"=a patra cea mai importantă măsură, "5"=a cincea cea mai importantă măsură)
1. Furnizarea serviciilor de mediere se face exclusiv prin intermediul unor organisme în cadrul cărora activează un număr minim de mediatori (ex. din Italia: minim 5 mediatori într-un furnizor de servicii de mediere)
2. Sancțiuni pecuniare pentru beneficiarii (justițiabilii) care nu încearcă utilizarea medierii înainte de apelarea la instanțe
3. Măsuri care cresc valoarea juridică a acordului de mediere (ex. titlu executoriu dacă este atestat de avocați sau consilieri juridici)
4. Asigurarea controlului calității și mecanisme independente de gestionare a plângerilor adresate împotriva mediatorilor și a furnizorilor de servicii de mediere (ex. birou, societate civilă prof.)
5. Introducerea de mai multe stimulente pentru beneficiarii (justițiabilii) care utilizează serviciul de mediere (ex. facilități fiscale,serviciu plătit de o instituție publică)
6. Măsuri care introduc deduceri fiscale sau alte facilități pentru cazul în care onorariul de mediere este plătit de o a treia parte interesată
7. Măsuri prin care autoritățile publice să fie constrânse să bugeteze și să utilizeze serviciile de mediere înainte de procesul în instanță, atunci când este posibil și atunci când încheierea unui acord poate evita procesul
8. Atribuirea de prerogative statului în ceea ce privește cadrul și condițiile de implementare a medierii în legătură cu sistemul judiciar
9. Introducerea obligativității în sarcina furnizorilor de servicii de mediere, instanțelor și parchetelor de a raporta periodic date statistice cu privire la utilizarea medierii
10. Introducerea obligativității de a estima costurile pe care le implică procesul în instanța de judecată – estimarea este realizată de avocat și se depune cu cererea de chemare în judecată (model Anglia)
11. Alte măsuri (specificați):
55. Pentru a fi îmbunătățit accesul la justiție, în care din următoarele domenii ale cadrului legal considerați că ar putea fi aduse cele mai importante modificări?
Vă rugăm să selectați doar trei domenii, marcându-le în ordinea priorității cu ”1”=cel mai important domeniu, ”2”= al doilea cel mai important domeniu și ”3”=al treilea cel mai important domeniu
1. Valoarea juridică a acordului de mediere
2. Întărirea caracterului voluntar al procedurii de mediere
3. Asigurarea cadrului legal pentru o informare eficientă a beneficiarilor (justițiabililor) cu privire la procedura de mediere (ex.victime infrac.)
4. Introducerea "plății onorariului mediatorului" ca formă distinctă de acordare a ajutorului public judiciar (art.6 OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar)
5. Stabilirea prin lege a onorariilor mediatorilor în cazurile de ajutor public judiciar.
6. Limitarea duratei maxime de timp a procedurii de mediere care face și obiectul unui dosar aflat pe rolul instanțelor de judecată
7. Alt domeniu (specificați):
IV. NIVELUL DE ÎNCREDERE ÎN MEDIERE
56. Care considerați că este motivul principal pentru care medierea nu este folosită pe o scară mult mai largă în țara noastră?
57. Care mecanisme credeți că ar trebui să reprezinte și să apere intereselor mediatorilor?
Vă rugăm să selectați doar trei mecanisme, marcându-le în ordinea priorității cu ”1”=cel mai important mecanism, ”2”= al doilea cel mai important mecanism și ”3”=al treilea cel mai important mecanism
1. Mediatorii își pot reprezenta și singuri interesele
2. Forma de exercitare a profesiei din interiorul căreia își desfășoară activitatea fiecare mediator (ex. biroul de mediator) îi reprezintă și îi apără interesele acelui mediator
3. Consiliul de Mediere reprezintă și apără interesele mediatorilor
4. Asociațiile profesionale reprezintă și apără interesele mediatorilor
5. În cele din urmă, dacă este nevoie, instanțele judecătorești apără interesele profesionale ale mediatorilor
6. Alt mecanism (specificați):
58. Care credeți că sunt motivele care stau la baza deciziei părților de a alege medierea ca modalitate de soluționare a conflictului lor?
59. Care sunt cele mai importante categorii de părți interesate (pot fi afectate de activitatea de mediere) care pot influența activitatea de mediere și care este încrederea dumneavoastră în acestea?
(Vă rugăm să selectați doar cinci categorii, marcându-le în ordinea priorității cu "1"=cea mai importantă categorie, "2"= a doua cea mai importantă categorie, "3"=a treia cea mai importantă categorie, "4"=a patra cea mai importantă categorie și "5"=a cincea cea mai importantă categorie. Similar, cu privire la încrederea dumneavoastră în părțile interesate.)
1. Mediatori
2. Formele de exercitare a profesiei de mediator
3. Asociațiile profesionale din domeniul medierii
4. Consiliul de Mediere
5. Formatorii și furnizorii de formare în domeniul medierii
6. Magistrați (judecători și procurori)
7. Avocați și consilieri juridici
8. Alte profesii liberale (executori, notari)
9. Autorități publice centrale și locale
10. Membrii Parlamentului
11. Membrii Guvernului
12. Mediul academic
13. Partidele politice
14. Cetățenii și societatea civilă
15. Partenerii sociali
16. Mediul de afaceri
17. Organizațiile internaționale
18. Alte categorii (specificați):
60. Care este percepția dumneavoastră cu privire la calitatea serviciului de mediere în România?
V. SISTEMUL RELAȚIONAL AL PROFESIEI DE MEDIATOR
61. Din care dintre următoarele categorii credeți că provin clienții mediatorilor?
62. Care sunt modalitățile prin care beneficiarii pot ajunge la mediatori?
63. Cum apreciați interacțiunea profesională a mediatorilor cu profesia de avocat?
un singur răspuns
64. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară "Cum apreciați interacțiunea profesională a mediatorilor cu profesia de avocat?" este 1 (Deloc bună),care considerați că sunt factorii posibili care au condus la această situație?
1= puțin posibil, 5= foarte probabil
65. Cum apreciați interacțiunea profesională a mediatorilor cu profesia de notar?
un singur răspuns
66. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară "Cum apreciați interacțiunea profesională a mediatorilor cu profesia de notar?" este 1 (Deloc bună),care considerați că sunt factorii posibili care au condus la această situație?
1= puțin posibil, 5= foarte probabil
67. Cum apreciați interacțiunea profesională a mediatorilor cu profesia de executor judecătoresc?
un singur răspuns
68. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară "Cum apreciați interacțiunea profesională a mediatorilor cu profesia de executor judecătoresc?" este 1 (Deloc bună),care considerați că sunt factorii posibili care au condus la această situație?
1= puțin posibil, 5= foarte probabil
69. În ce măsură cadrul legal general actual facilitează accesul serviciilor de mediere în domeniul conflictelor ce apar la locul de muncă?
un singur răspuns
70. Cum apreciați interacțiunea profesională a mediatorilor cu autoritățile publice non-judiciare?
un singur răspuns
71. Cum apreciați interacțiunea profesională a mediatorilor cu organele de cercetare penală, parchetele, penitenciarele și instanțele de judecată?
un singur răspuns
72. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară "Cum apreciați interacțiunea profesională a mediatorilor cu organele de cercetare penală, parchetele, penitenciarele și instanțele de judecată?" este 1 (Deloc bună),care considerați că sunt factorii posibili care au condus la această situație?
1= puțin posibil, 5= foarte probabil
73. Cum apreciați interacțiunea profesională a mediatorilor cu organizațiile sindicale?
un singur răspuns
74. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară "Cum apreciați interacțiunea profesională a mediatorilor cu organizațiile sindicale?" este 1 (Deloc bună), care considerați că sunt factorii posibili care au condus la această situație?
1= puțin posibil, 5= foarte probabil
75. Cum apreciați interacțiunea profesională a mediatorilor cu autoritățile/instituțiile publice?
un singur răspuns
76. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară "Cum apreciați interacțiunea profesională a mediatorilor cu autoritățile/instituțiile publice?" este 1 (Deloc bună), care considerați că sunt factorii posibili care au condus la această situație?
1= puțin posibil, 5= foarte probabil
77. Cum apreciați interacțiunea profesională a mediatorilor cu sectorul privat?
un singur răspuns
78. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară "Cum apreciați interacțiunea profesională a mediatorilor cu sectorul privat?" este 1 (Deloc bună),care considerați că sunt factorii posibili care au condus la această situație?
1= puțin posibil, 5= foarte probabil
79. Cum apreciați interacțiunea profesională a mediatorilor cu polițiștii?
un singur răspuns
80. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară "Cum apreciați interacțiunea profesională a mediatorilor cu polițiștii?" este 1 (Deloc bună),care considerați că sunt factorii posibili care au condus la această situație?
1= puțin posibil, 5= foarte probabil
81. Cum apreciați interacțiunea profesională a mediatorilor cu membrii Parlamentului?
un singur răspuns
82. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară "Cum apreciați interacțiunea profesională a mediatorilor cu membrii Parlamentului?" este 1 (Deloc bună), care considerați că sunt factorii posibili care au condus la această situație?
1= puțin posibil, 5= foarte probabil
83. Cum apreciați interacțiunea profesională a mediatorilor cu cadrele didactice?
un singur răspuns
84. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară "Cum apreciați interacțiunea profesională a mediatorilor cu cadrele didactice?" este 1 (Deloc bună), care considerați că sunt factorii posibili care au condus la această situație?
1= puțin posibil, 5= foarte probabil
VI. UTILIZAREA SERVICIULUI DE MEDIERE
85. Care este în opinia dumneavoastră gradul actual de utilizare a medierii de către autoritățile/instituțiile publice?
86. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară este 1 (Autoritățile/instituțiile publice nu utilizează medierea), sau 2(Autoritățile/instituțiile publice utilizează medierea în mică măsură), care considerați că sunt factorii posibili care au condus la această situație?
1= puțin posibil, 5= foarte probabil
87. Care este în opinia dumneavoastră gradul de utilizare a medierii de către sectorul privat?
88. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară este 1 (Sectorul privat nu utilizează medierea), sau 2(Sectorul privat utilizează medierea în mică măsură) care considerați că sunt factorii posibili care au condus la această situație?
1= puțin posibil, 5= foarte probabil
89. Care este în opinia dumneavoastră gradul de utilizare a medierii de către cetățeni?
90. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară este 1 (Cetățenii nu utilizează medierea), sau 2(Cetățenii utilizează medierea în mică măsură), care considerați că sunt factorii posibili care au condus la această situație?
1= puțin posibil, 5= foarte probabil
91. Care este în opinia dumneavoastră gradul de utilizare a medierii în relație cu sistemul judiciar?
92. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară este 1 (Medierea nu este utilizată în relație cu sistemul judiciar), sau 2(Medierea este utilizată în mică măsură în relație cu sistemul judiciar), care considerați că sunt factorii posibili care au condus la această situație?
1= puțin posibil, 5= foarte probabil
93. Care sunt sectoarele de activitate în care apreciați că medierea ar putea fi aplicată în mod mai eficient decât la acest moment?
puteți alege mai multe răspunsuri
94. Care apreciați că sunt măsurile legale care ar putea crea sisteme de referire de cauze către mediere?
puteți alege mai multe răspunsuri
95. Ați oferit date statistice cu privire la utilizarea medierii unor terțe instituții mandatate să gestioneze astfel de baze de date (ex. Consiliul de mediere, Ministerul Justiției, CSM)?
96. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară este 2 (Nu), în ce măsură considerați că următoarele măsuri ar putea fi utile în realizarea de statistici?
1=puțin utile,3=f.utile
VII. SISTEMUL DE REGLEMENTARE ȘI GESTIONARE A MEDIERII
97. Cum apreciați actuala formă de normare, administrare și funcționare a sistemului profesional de mediere din România?
98. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară este 1 (Este nefuncțională, sistemul trebuie regândit și construit de la zero), ce model de normare, administrare și funcționare ar trebui dezvoltat?
1=puțin util,3=f.util
99. Cum apreciați existența de statistici în privința utilizării medierii?
100. În ce măsură apreciați eforturile Consiliului de mediere în vederea elaborării de statistici referitoare la utilizarea medierii?
un singur răspuns
101. Cum apreciați că este organizarea actuală a Corpului Profesional al mediatorilor autorizați din România?
un singur răspuns
102. Cum caracterizați calitatea dialogului cu profesia de mediator și organele ei reprezentative?
un singur răspuns
103. Cum apreciați activitatea Consiliului de mediere din punctul de vedere al transparenței decizionale?
104. Aveți cunoștință cine aprobă Bugetul de Venituri și Cheltuieli al Consiliului de mediere?
105. Aveți cunoștință cu privire la modalitatea de descărcare de gestiune a Consiliului de mediere la sfârșitul fiecărui exercițiu financiar?
VIII. BUGETAREA SISTEMULUI DE MEDIERE
106. Care apreciați că sunt principale nevoi ale sistemului de mediere?
alegeți maxim trei
107. Apreciați că sunt suficiente resurse pentru bugetarea Consiliului de mediere?
108. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară este 2 (Nu), în ce măsură considerați că următoarele resurse ar putea fi utile?
1=puțin utile,3=f.utile
109. Care apreciați că sunt cauzele posibile ale subfinanțării sistemului de mediere?
(alegeți maxim trei)
110. Care apreciați că sunt efectele posibile ale subfinanțării sistemului de mediere?
(alegeți maxim trei)
IX. Sincronizarea sistemului de mediere din România cu alte sisteme de mediere din Uniunea Europeană (UE)și extra-UE
111. Care apreciați că este nivelul de sincronizare actual al sistemului de mediere din România cu alte sisteme de mediere din Uniunea Europeană (UE) și extra-UE?
un singur răspuns
112. La ce nivel apreciați că se găsește nevoia actuală de sincronizare a sistemului de mediere din România cu alte sisteme de mediere din Uniunea Europeană (UE)?
un singur răspuns
113. Care apreciați că ar fi impactul desincronizării sistemului de mediere din România de alte sisteme de mediere din Uniunea Europeană (UE)?
114. Care apreciați că ar fi impactul sincronizării sistemului de mediere din România cu alte sisteme de mediere din Uniunea Europeană (UE)?